Κάθε μύτη είναι απαραίτητο να ταιριάζει με τη συνολική εικόνα του προσώπου. Για αυτό και η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική είναι οι μικρές αλλαγές που επεμβαίνουν ελάχιστα στη φυσική όψη. Το ζητούμενο εξάλλου, δεν είναι, όπως ήταν παλιότερα, μια «γαλλική» μύτη ανεξάρτητα από το πόσο ταιριάζει, αλλά ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που κολακεύει.

Στοιχεία ταυτότητας

Είναι η πρώτη σε αριθμό πλαστική επέμβαση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες (50−50 η συχνότητα για τα δύο φύλλα). Είναι το σημείο το προσώπου που «πειράζουμε» περισσότερο και όχι τυχαία, αφού στη μύτη γίνεται ένας μεγάλος αριθμός επεμβάσεων, από ασήμαντες, όπως αφαίρεση σπίλου (ελιάς), ως αρκετά σοβαρότερες όπως είναι η ρινοπλαστική, δηλαδή η αλλαγή της μορφής της μύτης.

Η πιο συχνή επέμβαση στη μύτη είναι η αφαίρεση της «καμπούρας» και το ίσιωμα της μύτης, αλλά όχι μόνα τους. Συνήθως μια μύτη με καμπούρα παρουσιάζει παράλληλα και πρόβλημα στο διάφραγμα. Αυτό δεν είναι ασήμαντο γιατί η δυσλειτουργία του διαφράγματος δημιουργεί προβλήματα αναπνοής, ρινίτιδες που επιμένουν, ενώ δεν είναι σπάνιο να παρουσιαστεί και υπνική άπνοια (διαταραχές στην αναπνοή κατά τον ύπνο).

Διάρκεια: Συνήθως έως 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη (μόνο για μικρές διορθώσεις) ή γενική αναισθησία. Θα χρειαστεί να παραμείνετε κάποιες ώρες στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσετε εκεί.

Μετά την επέμβαση: Τοποθετούνται εσωτερικά στη μύτη ειδικοί αεραγωγοί, που αφαιρούνται από τον γιατρό περίπου 48 ώρες μετά την επέμβαση. Εξωτερικά, ο γιατρός έχει βάλει ένα ειδικό ναρθηκάκι που παραμένει για 7 μέρες. Ακόμα και μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, θα υπάρχει ένα ήπιο οίδημα στην περιοχή της μύτης και πιθανώς εκχυμώσεις (μελανά σημεία), κυρίως στην περιοχή γύρω από τα μάτια, τα οποία δεν πρέπει να σας ανησυχήσουν, γιατί υποχωρούν μετά από 3-4 μέρες περίπου,
μετα την επεμβαση. Το οίδημα υποχωρεί μέρα με την ημέρα και το αποτέλεσμα τελειοποιείται σταδιακά.

Λεπτομέρεια: Οι περισσότερες επεμβάσεις στη μύτη γίνεται κυρίως για λειτουργικούς λόγους (διάφραγμα). Αυτό όμως αποτελεί και το βασικό άλλοθι για να γίνει και μια μικρή (ή μεγαλύτερη…) αισθητική αλλαγή!

Διόρθωση της άκρης της μύτης (tip)

Συνήθως, αν υπάρχει πρόβλημα στο tip της μύτης, αυτό συνοδεύεται από αντίστοιχο πρόβλημα στα ρουθούνια, άρα η διόρθωση γίνεται και στα δύο αυτά σημεία. Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι η δυσμορφία, δηλαδή διόγκωση της άκρης της μύτης που χαλάει την συνολική εικόνα του προσώπου. Ένα άλλο, εξίσου αντιαισθητικό πρόβλημα είναι η πεσμένη μύτη, με ρουθούνια χοντρά και διογκωμένα. Στην επέμβαση στο tip, ο ειδικός διορθώνει συνήθως και τη στυλίδα, το σημείο στη μέση της μύτης, ανάμεσα στα δύο ρουθούνια.

Διάρκεια: 30 – 40 λεπτά. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορείτε να πάτε σπίτι σας σχεδόν αμέσως μετά.

Μετά την επέμβαση: Η επέμβαση στο tip της μύτης είναι σίγουρα πολύ πιο ήπια από την ρινοπλαστική. Δεν χρησιμοποιούνται αεραγωγοί, τοποθετείται όμως ένα ναρθηκάκι για να περιοριστεί το οίδημα. Το ναρθηκάκι αφαιρείται μετά από 4-5 μέρες από το γιατρό, ενώ αν έχουν γίνει και εξωτερικά ράμματα (μόνο στα ρουθούνια, αν έχει κριθεί απαραίτητο), αφαιρούνται μετά από 5-7 μέρες. Στην επέμβαση αυτή υπάρχει ήπιο οίδημα στην περιοχή της μύτης που σταδιακά υποχωρεί, δεν υπάρχουν όμως μελανιές.

Οδηγίες για ανάρρωση χωρίς απρόοπτα

Τις πρώτες 15 μέρες μετά από μια επέμβαση στη μύτη:

  • Δεν σηκώνετε βάρη.
  • Δεν κάνετε γυμναστική.
  • Αποφεύγετε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικά όταν υπάρχει πιθανότητα να τραυματιστεί το εγχειρισμένο σημείο ή να ανέβει η πίεση στο πρόσωπο.
  • Αποφεύγεται την παραμονή σε κλειστούς χώρους με καπνό.

Από την ημέρα της επέμβασης και για τουλάχιστον ένα μήνα μετά:

  • Δεν φοράτε γυαλιά (ηλίου ή μυωπίας). Ειδικά για τα γυαλιά μυωπίας, μπορείτε να επιλέξετε, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό, ειδικά γυαλιά χωρίς σκελετό που είναι ιδιαίτερα ελαφριά.
  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48 , Αμπελόκηποι,11521 Αθήνα

info@plasticmed.gr

Δευτέρα 14:00 - 20:30
Τρίτη 10:00 - 16:00
Τετάρτη 14:00 - 20:30
Πέμπτη 14:00 - 20:30
Παρασκευή 10:00 - 16:00