Το πιο κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος και του βλεννογόνου. Το μελάνωμα εμφανίζει στατιστικά μεγάλη αύξηση, γιατί υπάρχει πρώιμη διάγνωση με κλινικά και ιστολογικά κριτήρια.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόγνωση με μείωση της θνητότητας.

Υπάρχουν διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του μελανώματος με κυριότερο την ηλιακή ακτινοβολία.

Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται αε άτομα που δεν μαυρίζουν με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά ¨κοκκινίζουν¨ (λευκή επιδερμίδα με ανοιχτού χρώματος μάτια ή κόκκινα μαλλιά).

Επειδή το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα γι΄αυτό πρέπει να εξετάζουμε τους σπίλους που φυσιολογικά έχουμε όλοι για κάποια αλλαγή.

Τα σημεία που υποδηλώνουν τον κίνδυνο για κακοήθη εξαλλαγή ενός σπίλου και αποτελούν ένδειξη για την χειρουργική αφαίρεσή του είναι ο κανόνας των 4 γραμμάτων ABCD, δηλαδή:

  • A : asymmetry (η ασυμμετρία του σχήματος)
  • B : border (όρια του σπίλου με ασάφεια)
  • C : colour (αλλαγή στο χρώμα)
  • D : diameter (αύξηση της διαμέτρου του σπίλου)

Πρέπει να γίνεται εξέταση από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Επειδή το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις η έγκαιρη διάγνωσή του έχει μεγάλη σημασία.

Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική από πλαστικό χειρουργό με την αφαίρεση της βλάβης σε ευρεία εκτομή και σε βάθος.

Η ιστολογική εξέταση θα καθορίσει την διάγνωση και το στάδιο της νόσου. Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική έτσι ώστε να αφαιρείται σε ασφαλή όρια η βλάβη.

Σε ασθενείς με μελάνωμα που είναι σε βάθος ή έχει εξαπλωθεί υπάρχει ο φόβος υποτροπής γι΄αυτό πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος.

Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί η θεραπεία με ανοσοθεραπεία, δηλαδή με ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού (π.χ. ιντερλευκίνη-2, ιντερφερόνη).

Γίνονται συνεχείς έρευνες για καινούργιες μεθόδους και φάρμακα για να έχουμε ίαση και μείωση της υποτροπής του μελανώματος.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48 , Αμπελόκηποι,11521 Αθήνα

info@plasticmed.gr

Δευτέρα 14:00 - 20:30
Τρίτη 10:00 - 16:00
Τετάρτη 14:00 - 20:30
Πέμπτη 14:00 - 20:30
Παρασκευή 10:00 - 16:00