Η πλαστική χειρουργική στο στήθος είτε πρόκειται για αυξητική είτε για μείωση, ήταν ανέκαθεν μια από τις πιο αγαπημένες επεμβάσεις των γυναικών και όχι τυχαία.

Το στήθος για την γυναίκα αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας, βασικό στοιχείο ερωτισμού και μητρότητας. 

Παρόλα αυτά, ακόμα και μια τόσο προσωπική επιλογή μπορεί να επηρεαστεί από μόδες, οι οποίες, όμως, περνάνε γρήγορα.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες είναι περισσότερο συνειδητοποιημένες και κάνουν πιο συνετές επιλογές.

Οι γυναίκες που ζητούν να μικρύνουν το στήθος τους συνήθως είναι πολύ σίγουρες για την απόφασή τους.

Ο λόγος είναι ότι το δυσανάλογα μεγάλο στήθος τους δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα βάρους, με αποτέλεσμα να καμπουριάζουν, να πονάει η πλάτη και ο αυχένας τους και να σημαδεύεται το δέρμα τους από το στηθόδεσμο.

Η επέμβαση, πάντως, πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μετά την ηλικία των 18 ετών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

Το στήθος σας θα ακολουθήσει τη φυσική του πορεία. Πάλι θα πρήζεται τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Πρέπει όμως να προσέχετε τη μεγάλη αύξηση του βάρους σας, γιατί θα επηρρεάσει και το στήθος, που θα μεγαλώσει και θα χαλαρώσει.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί από δύο έως τέσσερις ώρες, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το στήθος.

Η επέμβαση είναι ασφαλής, δεδομένου ότι γίνεται σε νοσοκομείο ή σε οργανωμένη κλινική και προηγείται ο απαιτούμενος προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα).

Συνήθως αφαιρείται λιπώδης ιστός και μαζικός αδένας (δηλαδή ιστοί του στήθους). Επίσης, όλα τα τμήματα του μαστού που αφαιρούνται κατά κανόνα αποστέλλονται για βιοψία.

Οι προσδοκίες σας όσον αφορά το νέο μέγεθος του στήθους πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Αυτό σημαίνει ότι μετά την επέμβαση μπορεί να φοράτε δύο ή τρία νούμερα μικρότερο στηθόδεσμο, όχι όμως και πέντε!

Το πόσο είναι δυνατό να μικρύνει το στήθος σας είναι κάτι που θα το συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό κατά την διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης.

Ο ειδικός θα εξετάσει το μέγεθος του στήθους σας σε σχέση με το ύψος, το βάρος και το πλάτος του θώρακά σας και θα προσδιορίσει το τμήμα του στήθους που θα αφαιρέσει.

Μετά την επέμβαση, το στήθος θα είναι πιο μικρό και στητό (ανορθωμένο). Το ευχάριστο είναι ότι θα νιώσετε αμέσως την αλλαγή, επειδή το σώμα σας θα έχει απαλλαγεί από τα κιλά που το βάραιναν.

Την επομένη της επέμβασης θα βγείτε από το νοσοκομείο και για περίπου μία εβδομάδα θα παίρνετε αντιφλεγμονώδη αγωγή. Το στήθος σας θα έχει ειδική επίδεση και πρέπει να επισκέπτεστε το χειρουργό για τις αλλαγές του τραύματος ανά 2-3 ημέρες, για τις επόμενες δέκα ημέρες (εκτός εάν κάνετε μόνες σας τις αλλαγές).

Απαγορεύεται να σηκώνετε βάρη και να φορτίζετε το θώρακά σας, ειδικά την πρώτη εβδομάδα. Μετά από 10-15 ημέρες θα γίνει η αφαίρεση των ραμμάτων από τον ειδικό (εκτός αν έχουν τοποθετηθεί απορροφήσιμα ράμματα).

Τα σημάδια που θα φαίνονται στο στήθος σας είναι τρία: Γύρω από τη θηλή, κάθετα στο μαστό (ξεκινώντας από τη θηλή έως κάτω από το στήθος) και υπομάστια (κάτω από το μαστό).

Το κάθετο σημάδι είναι αυτό που «σβήνει» περισσότερο με την πάροδο του χρόνου στο 90% των περιπτώσεων. Το υπομάστιο είναι πιο έντονο μεν, αλλά λόγω της θέσης του δεν είναι ορατό.

Ο στηθόδεσμος που θα φοράτε τον πρώτο μήνα είναι συγκεκριμένου τύπου (αθλητικό σουτιέν μπου κουμπώνει μπροστά).

Αργότερα, μπορείτε να φοράτε το σουτιέν της επιλογής σας, αποφεύγοντας όμως αυτά με τις μπανέλες. Επίσης, επιβάλλεται να φοράτε αθλητικό σουτιέν όταν γυμνάζεστε.

Η επέμβαση δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό του μωρού. Συνιστάται, όμως, να υπάρχει μιά χρονική απόσταση τουλάχιστον έξι μηνών ανάμεσα στην επέμβαση και στη μελλοντική εγκυμοσύνη.

Εάν η επέμβαση γίνεται μετά την εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να μεσολαβήσει ένας χρόνος, ούτως ώστε το στήθος να επανέλθει πλήρως στο αρχικό του μέγεθος.

Η αυξητική στήθους είναι από τις πιο συχνές και αγαπημένες επεμβάσεις των γυναικών.

Είναι επέμβαση που βοηθά στην αύξηση του μεγέθους των μαστών, καθώς και στην ανόρθωσή τους σε περιπτώσεις χαλάρωσης πτώσης αυτών ή σε περιπτώσεις ασυμμετρίας.

Γίνεται σε νεαρά κορίτσια κυρίως μετά την ¨ορμονική ενηλικίωσή¨ τους, καθώς και σε γυναίκες οποιαδήποτε ηλικίας.

Ο πλαστικός χειρουργός εξετάζοντας την ασθενή αποφασίζει μαζί της για το μέγεθος των ενθεμάτων, το σχήμα τους και την θέση που πρέπει να τοποθετηθούν.

Τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε είναι σιλικόνης ανατομικά (σαν σταγόνα) ή στρογγυλά που έχουν διάφορους βαθμούς προβολής.

Το μέγεθος και το είδος του ενθέματος καθορίζεται απο τα ανατομικά χαρακτηριστικά του στήθους και του θώρακα της ασθενούς.

Ο χειρουργός βοηθά την ασθενή να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για φυσικό και αρμονικό με το σώμα της αποτέλεσμα.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χώρο αφού έχει πραγματοποιηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει υπερηχογράφημα ή μαστογραφία αναφοράς ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό της ενδιαφερόμενης.

Τα ενθέματα πρέπει να είναι “επώνυμα” από εγκεκριμένες εταιρείες και να φέρουν στοιχεία ταυτότητας με τον αριθμό τους, την παρτίδα τους και όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και ολιγόωρη παραμονή ή παρακολούθηση μιάς ημέρας.

Μετά το χειρουργείο υπάρχει ειδική επίδεση – σουτιέν για διάστημα μερικών εβδομάδων, ενώ η ασθενής επανέρχεται στην δουλειά της μετά από λίγες ημέρες με οδηγίες για αποφυγή γυμναστικής, άρσης βάρους και άλλων χειρωνακτικών δραστηριοτήτων.

Μετά το πέρασμα ενός μηνός περίπου το αποτέλεσμα είναι ένα ¨φυσικό¨, στητό και όμορφο στήθος.

Η προληπτική εξέταση για καρκίνο του μαστού ευτυχώς ανιχνεύει νωρίς τη νόσο.

Η αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή πρέπει να σχεδιάζεται από την αρχή της χειρουργικής αντιμετώπισης και να θεωρείται μέρος της θεραπείας, έτσι ώστε η ασθενής να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του πως θα είναι το στήθος της μετά το τέλος της περιπέτειάς της.

Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την αφαίρεση του όγκου ή αργότερα ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Ο χειρουργός μαστού, ο πλαστικός χειρουργός και ο ογκολόγος είναι η ομάδα που θα αποφασίσει για τον χρόνο της αποκατάστασης.

Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με τοπικούς κρημνούς ή με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης αφού έχει γίνει διάταση με διατατές ιστών (tissue expander).

Ένα πρόβλημα που πολλά νεαρά κορίτσια αντιμετωπίζουν είναι η εισολκή της θηλής του ενός ή και των δύο μαστών.

Γίνεται επέμβαση αποκατάστασης τοπικά με γρήγορη ανάρρωση χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία.

Συνήθως εμφανίζεται σε αγόρια στην εφηβεία και μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη ποσότητα λίπους στην περιοχή του στήθους ή σε υπερτροφία του ανδρικού μαζικού αδένα.
Ανάλογα με την αιτία μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση της περιοχής και μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του αδένα.
Αν υπάρχει και περίσσεια δέρματος μπορεί να γίνει περιθηλαία αφαίρεση αυτού. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με μέθη, δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής φοράει ένα ¨ειδικό¨ γιλέκο πίεσης για διάστημα 15-20 ημερών.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48 , Αμπελόκηποι,11521 Αθήνα

info@plasticmed.gr

Δευτέρα 14:00 - 20:30
Τρίτη 10:00 - 16:00
Τετάρτη 14:00 - 20:30
Πέμπτη 14:00 - 20:30
Παρασκευή 10:00 - 16:00