Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48
210 64 38 668 - 6977 78 48 41

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Υπηρεσίες Θεραπείων βλαβών δέρματος για καλοήθεις όγκους δέρματος όπως θηλώματα μυρμηγκίες κονδυλώματα Αιμαγγειώματα και αλλα.

Είναι δερματικά επάρματα στο χρώμα του δέρματος ή καφέ που κρέμονται συνήθως από λεπτό μίσχο οι γνωστές σε όλους μας ¨ελίτσες¨.

Εμφανίζονται γύρω από το λαιμό, τα βλέφαρα, τις μασχάλες, στην υπομάστια και μικροβουβωνική περιοχή και οφείλονται σε ιό HPV, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilova Virus).

Αυξάνονται σε αριθμό όταν ο οργανισμός είναι σε stress (περίοδος εγκυμοσύνης ή καταβολή ή όταν υπάρχει χαμηλό ανοσοποιητικό).

Είναι καλοήθεις ¨ογκίδια¨ του δέρματος που αφαιρούνται με κρυοθεραπεία, καυτηριασμό, laser ή χειρουργικά εάν έχουν μεγάλο μέγεθος και βάση.

Καλό είναι να αφαιρούνται γιατί η τριβή, ο τραυματισμός τους λόγω θέσεως (αλυσιδες λαιμού, κτλ.) ευνοεί τον πολλαπλασιασμό και την αύξηση του μεγέθους τους.

Είναι δερματικά ¨εξογκώματα¨ που οφείλονται σε ιό HPV, στον οποίο συνήθως είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, αλλά η βλάβη εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο και είναι μεταδοτική.

Εμφανίζονται συχνά σε παιδιά και εφήβους που έχουν αθλητικές δραστηριότητες (κολυμβητήρια, καθώς ευνοούνται από την επαφή με υγρές επιφάνειες).

Συνηθισμένοι τύποι είναι η κοινή μυρμηγκιά στα δάκτυλα των χεριών, καθώς και η κοινή μυρμηγκιά στα πέλματα των ποδιών.

Η θεραπεία γίνεται με την χρήση laser συνήθως σε 2 ή 3 συνεδρίες και πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση για υποτροπές κυρίως στα πέλματα.

Είναι δερματικά ογκίδια (εξογκώματα) στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Προκαλούνται από ορισμένου τύπου ιού HPV.

Μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή κυρίως λόγω της τριβής του δέρματος και του βλεννογόνου.

Ο ιός HPV μολύνει το δέρμα, γι΄αυτό και το προφυλακτικό δεν προστατεύει κάποιον από τον ιό.

Η θεραπεία τους γίνεται συνήθως με καυτηριασμό – κρυοπηξία ή laser, πρέπει να γίνεται και στον σεξουαλικό σύντροφο και να ελέγχεται ειδικά η γυναίκα με PAP test γιατί μπορεί να υπάρχει και ¨εσωτερική¨ μόλυνση.

Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας ¨κόκκινες ελίτσες¨ (κερασοειδή αιμαγγειώματα – cherry angiomas).

Εμφανίζονται σε όλα τα σημεία του δέρματος και είναι καλοήθεις αγγειακές βλάβες.

Όταν είναι μεγάλα μπορεί να αιμορραγήσουν λόγω τραυματισμού από τριβή.

Αφαιρούνται με χρήση θερμοπληξίας ή laser.

Πρόκειται για δερματική βλάβη που οφείλεται σε παραγωγή και συσσώρευση κερατινοποιημένων κυττάρων.

Εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες λόγω έκθεσης στον ήλιο ή μειωμένης ικανότητας αναγέννησης των κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας.

Συνήθως είναι σφαιρικού ή ωοειδούς σχήματος με μικρά εξογκώματα και τραχεία επιφάνεια.

Η θεραπεία τους είναι τοπική με κρυοπηξία, καυτηριασμό ή laser.  

Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του υποδορίου ιστού που συνήθως είναι σφαιρικού σχήματος, μαλακής υφής κινητά ογκίδια.
Αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά με αφαίρεση τους όταν δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα ή ενοχλούν λόγω θέσης

ΣΠΙΛΟΙ (ΕΛΙΕΣ)

Είναι οι γνωστές σε όλους μας ¨ελιές¨, οι οποίες χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Συγγενείς σπίλοι που εμφανίζονται με τη γέννηση ή μέσα στο πρώτο χρόνο ζωής και πρόκειται για χρωματικές αλλοιώσεις με ομαλά όρια με ή χωρίς τρίχες
  • Επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι που είναι χρωματικοί με ομαλά όρια και υφή και σταθερό μέγεθος
  • Ειδικές κατηγορίες σπίλων, όπως κυανούς σπίλος, σπίλος Spitz, φακή.

Οι σπίλοι μερικές φορές παθαίνουν διάφορες αλλοιώσεις που μπορεί να οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες (εφηβεία, εγκυμοσύνη), στη χρήση κορτικοστεροειδών, στην δράση της ηλιακής ακτινοβολίας και γι΄αυτό πρέπει να ελέγχονται συστηματικά από ειδικούς.

Συνήθως αφαιρούνται χειρουργικά για αισθητικούς λόγους, αλλά η αφαίρεσή τους πρέπει να γίνει απαραίτητα όταν υπάρχει συνεχής ερεθισμός και τραυματισμός, όταν εμφανίζουν αλλαγές στο μέγεθος και στο χρώμα τους, όταν ανήκουν σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή περιλαμβάνονται στις βλάβες υψηλού κινδύνου, καθώς και όταν βρίσκονται σε θέση που δεν μπορεί να γίνει συνεχής παρακολούθηση (π.χ. πέλμα, παλάμη).

Η αφαίρεση των σπίλων γίνεται χειρουργικά από ειδικό πλαστικό χειρουργό που μπορεί να αποκαταστήσει την περιοχή με το λιγότερο ορατό ¨σημάδι¨.

ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι κακοήθεις όγκοι του δέρματος αποτελούν τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο.

Είναι πολύ συχνή η εμφάνισή τους σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών κυρίως στην περιοχή του προσώπου και λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο.

Η θεραπεία τους είναι χειρουργική με εκτομή της βλάβης και έχουν πολύ καλή πρόγνωση με μεγάλο ποσοστό ίασης.

Χωρίζονται σε βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι μιά δερματική αλλοίωση που συνοδεύεται από ¨πληγή¨ που δεν επουλώνεται για διάστημα άνω των 3 εβδομάδων είναι ύποπτη για καρκίνο του δέρματος.

ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΑ

Το πιο κακοήθες νεόπλασμα του δέρματος και του βλεννογόνου. Το μελάνωμα εμφανίζει στατιστικά μεγάλη αύξηση, γιατί υπάρχει πρώιμη διάγνωση με κλινικά και ιστολογικά κριτήρια.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόγνωση με μείωση της θνητότητας.

Υπάρχουν διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του μελανώματος με κυριότερο την ηλιακή ακτινοβολία.

Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται αε άτομα που δεν μαυρίζουν με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά ¨κοκκινίζουν¨ (λευκή επιδερμίδα με ανοιχτού χρώματος μάτια ή κόκκινα μαλλιά).

Επειδή το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανοκύτταρα γι΄αυτό πρέπει να εξετάζουμε τους σπίλους που φυσιολογικά έχουμε όλοι για κάποια αλλαγή.

Τα σημεία που υποδηλώνουν τον κίνδυνο για κακοήθη εξαλλαγή ενός σπίλου και αποτελούν ένδειξη για την χειρουργική αφαίρεσή του είναι ο κανόνας των 4 γραμμάτων ABCD, δηλαδή:

  • A : asymmetry (η ασυμμετρία του σχήματος)
  • B : border (όρια του σπίλου με ασάφεια)
  • C : colour (αλλαγή στο χρώμα)
  • D : diameter (αύξηση της διαμέτρου του σπίλου)

Πρέπει να γίνεται εξέταση από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Επειδή το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις η έγκαιρη διάγνωσή του έχει μεγάλη σημασία.

Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική από πλαστικό χειρουργό με την αφαίρεση της βλάβης σε ευρεία εκτομή και σε βάθος.

Η ιστολογική εξέταση θα καθορίσει την διάγνωση και το στάδιο της νόσου. Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική έτσι ώστε να αφαιρείται σε ασφαλή όρια η βλάβη.

Σε ασθενείς με μελάνωμα που είναι σε βάθος ή έχει εξαπλωθεί υπάρχει ο φόβος υποτροπής γι΄αυτό πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος.

Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί η θεραπεία με ανοσοθεραπεία, δηλαδή με ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού (π.χ. ιντερλευκίνη-2, ιντερφερόνη).

Γίνονται συνεχείς έρευνες για καινούργιες μεθόδους και φάρμακα για να έχουμε ίαση και μείωση της υποτροπής του μελανώματος.

ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Υπηρεσίες Θεραπείων βλαβών δέρματος για επίκτητες δερματικές βλάβες όπως ουλές , ραγάδες,  τραύματα , ξανθελάσματα κύστεις κ.α.

Σε κάθε τραυματισμό του δέρματος είτε λόγω ατυχήματος, εγκαύματος ή χειρουργικής εκτομής ο οργανισμός δημιουργεί φυσιολογικά μιά ουλή. Η φυσιολογική ουλή έχει μιά πορεία. Στην αρχή είναι σκληρή, κόκκινη, ¨φουσκωμένη¨ και έχει κνησμό ενώ σταδιακά σε 8-10 μήνες ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το σημείο της ουλής, την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την ποιότητα του δέρματός του λαμβάνει την τελική της μορφή. Έτσι πρέπει να είναι μαλακή, λεπτή, ίδια με το χρώμα του δέρματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να γίνει υπερτροφική ουλή, χηλοειδές ή ρικνωτική ουλή. Η αντιμετώπιση ουλών ξεκινά από τη χρήση ειδικών κρεμών που βοηθούν την παραγωγή «φυσιολογικού» κολλαγόνου αμέσως μετά τον τραυματισμό, την ενέσιμη τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή, την επαναστατική θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα του Fractional laser και τέλος την χειρουργική αφαίρεση και διόρθωση όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ

Η αντιμετώπιση των ουλών ακμής γίνεται πια με την εφαρμογή του Fractional laser με πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα, ενώ συνδυάζεται και με τοπικές θεραπείες (χημικό peeling και μεσοθεραπεία).

Είναι το “σπάσιμο” της δομής του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία σε αγόρια και κορίτσια, λόγω αύξησης του σωματικού βάρους και του ύψους τους.

Επίσης εμφανίζονται στην περιοχή της κοιλιάς στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η πρόληψή τους γίνεται με τοπική χρήση κρεμών που αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Η θεραπεία τους περιλαμβάνει συνεδρίες με την χρήση του Fractional laser που μπορούν να συνδυαστούν με ενέσιμη μεσοθεραπεία, καθώς και τοπική χρήση επουλωτικών κρεμών.

  • Συρραφή θλαστικών τραυμάτων με τεχνικές που ελαχιστοποιούν τη παραμονή σημαδιού.
  • Χειρουργικός καθαρισμός τραυμάτων, ελκών και κατακλίσεων.
  • Διάνοιξη και παροχέτευση αποστημάτων.

Περιποίηση και παρακολούθηση εγκαυμάτων

Τα εγκαύματα είναι βλάβη του δέρματος είτε επιπολής όταν είναι επιφανειακή είτε μερικού ή ολικού πάχους όταν επεκτείνεται σε πιο βαθιές στοιβάδες.

Προκαλούνται από την επίδραση ξηρής ή υγρής θερμότητας, χημικών καυστικών ουσιών ή από δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικούς για να εκτιμάται το βάθος και η έκτασή τους και να δίνεται η κατάλληλη αγωγή για την γρήγορη επούλωσή τους.

Η περιποίηση των εγκαυματικών επιφανειών περιλαμβάνει τοπική αγωγή (πλύσιμο – αντιβιοτική κρέμα – επίδεση), χειρουργικό καθαρισμό και αλλαγές, καθώς και πρόληψη ουλωτικών εξεργασιών. Ειδική προσοχή δίνουμε στα εγκαύματα των άκρων (χέρια – πόδια) και στα παιδιά.

Σε μεγάλα εγκαύματα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Πρόκειται για τα μικρά κίτρινα “ογκίδια” που εμφανίζονται στο δέρμα του άνω και του κάτω βλεφάρου διάσπαρτα ή ως πλάκες.
Η εμφάνισή τους οφείλεται σε εναπόθεση λίπους στο λεπτό δέρμα των βλεφάρων και συνδυάζεται πολλές φορές με αύξηση της χοληστερίνης.
Υπάρχουν όμως φορές που εμφανίζονται ενώ υπάρχουν φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης, λόγω κληρονομικής προδιάθεσης.
Η θεραπεία τους είναι κυρίως χειρουργική (μπορεί να συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική εάν είναι πολλά και συνεχόμενα), η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία ή με την εξάχνωσή τους με laser εάν είναι μικρά και στην αρχική τους φάση.

Είναι καλοήθη μορφώματα που αυξάνουν σε μέγεθος όταν υπάρχει συσσώρευση κερατίνης (σμήγματος) ή υγρού περιεχομένου.

Είναι συχνές κυρίως στους ενήλικες και εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στη ράχη, στις μηροβουβωνικές περιοχές, ψηλαφούνται ως κινητά ογκίδια όταν δεν φλεγμαίνουν, ενώ όταν υπάρχει φλεγμονή γίνεται τοπική διάνοιξη και παροχέτευση και δίνεται αντιβιοτική αγωγή.

Η θεραπεία των κύστεων είναι χειρουργική με αφαίρεση όλης της κύστης με το τοίχωμα αυτής (κάψα), γιατί αλλιώς υποτροπιάζει.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Υπηρεσίες Θεραπείων βλαβών δέρματος για χρωματικές βλάβες όπως κηλίδες , μέλασμα πανάδες και αφαίρεση τατουάζ.

Πρόκειται για σκουρόχρωμες βλάβες του δέρματος που προκαλούνται συνήθως από την έκθεση στον ήλιο, τη φωτογήρανση, την ηλικία, καθώς και οριρμένους φαρμακευτικούς παράγοντες.

Συνήθως αφαιρούνται με την χρήση laser.

Οι πανάδες και το μέλασμα είναι χρωματικές βλάβες του δέρματος που παρουσιάζονται κυρίως σε γυναίκες στην περιοχή του προσώπου με κυριότερα σημεία εντόπισης το μέτωπο, τα ζυγωματικά και το άνω χείλος.

Οι αιτίες γι΄αυτές τις βλάβες είναι κυρίως ορμονικές διαταραχές (λήψη αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη, χρήση φαρμάκων), καθώς και η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

Η θεραπεία ξεκινά από την πρόληψη με την κατάλληλη προστασία και αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων, καθώς και την χρήση τοπικής αγωγής (κρέμες λευκαντικές , peeling , κτλ.).

Επιπλέον, έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο και αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο που δεν είναι άλλο από το Fractional laser.

Με την χρήση της κατάλληλης κεφαλής του Fractional laser και αφού έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία του δέρματος με ειδικές κρέμες (όπου χρειάζεται) εφαρμόζεται η θεραπεία στα σημεία της βλάβης.

Συνήθως χρειάζονται 2-4 συνεδρίες ανάλογα με την έκταση και το βάθος των βλαβών.

Η αφαίρεση των τατουάζ είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού laser, το οποίο θα απορροφηθεί από το χρώμα του τατουάζ, έτσι ώστε να το αποβάλλει από το δέρμα.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος, το βάθος και το χρώμα του τατουάζ.

Σε περιπτώσεις μικρού μεγέθους τατουάζ υπάρχει και η δυνατότητα της χειρουργικής αφαίρεσης αυτού.