Τι προκαλεί την γήρανση;

 

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν το μηχανισμό γήρανσης των κυττάρων και προσπαθούν να επέμβουν, να τον καθυστερήσουν ή να τον σταματήσουν.

Η ηλικία της ταυτότητας δεν ανταποκρίνεται και στην βιολογική ηλικία. Η βιολογική ηλικία καθορίζεται και από τη γενική κατάσταση των διαφόρων οργάνων του σώματος.

Η γήρανση του δέρματος δεν είναι παρά μία όψη της γενικευμένης γήρανσης αλλά που είναι ορατή στους γύρω μας. Μπορεί να έχει διαφορετική μορφή απ΄το ένα άτομο στο άλλο, καθώς και σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Όσον αφορά το πρόσωπο, οι ρυτίδες είναι η απόλυτη έκφραση της γήρανσης. Το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και οι οφειλόμενες στην επαναλαμβανόμενη δράση των μυών του προσώπου πτυχώσεις του δέρματος γίνονται μόνιμες.

Η λέπτυνση του δέρματος είναι η πρώτη εκδήλωση της γήρανσης. Η έντασή της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η απώλεια της πυκνότητας του δέρματος είναι 6% κάθε 10 έτη.

Η απώλεια της ελαστικότητας, της απαλότητας, της σφριγηλότητας και της ενυδάτωσης καθώς και η εμφάνιση των ρυτίδων οφείλονται στην άνιση απώλεια των διαφορετικών μακρομορίων του δέρματος (κολλαγόνου, ελαστίνης, υαλουρονικού οξέος).

Τα αίτια της γήρανσης του δέρματος είναι πολλαπλά. Διακρίνονται σε γενετικά, ορμονικά και αυτά που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

Η γενετική γήρανση του δέρματος έχει άμεση σχέση με την ηλικία, είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη. Το δέρμα γερνά σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι του ατόμου αρχίζοντας από το 25ο έτος της ηλικίας. Επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν το γονίδιο το υπεύθυνο για την γήρανση και να παρέμβουν αν είναι δυνατόν.

Η ορμονική γήρανση εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες στη περι-εμμηνοπαυσιακή περίοδο και στην εμμηνόπαυση και επιδεινώνει την γενετική γήρανση. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα υποκατάστασης των ορμονών πρέπει να δίνονται μόνο με ιατρική συναίνεση και μετά από ώριμη σκέψη των πιθανών επιπλοκών.

Η γήρανση που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες είναι αναστρέψιμη, καθώς μπορούμε να την προλάβουμε και να την καθυστερήσουμε.

Το δέρμα γερνά σύμφωνα με την ένταση και τη στάση απέναντι σε διάφορους παράγοντες όπως θα αναλύσουμε.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη σε πολύ μεγάλο βαθμό γι΄αυτό που αποκαλούμε φωτογήρανση.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ή αλλιώς οξειδωτικό stress υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγονται από τα κύτταρα και εξουδετερώνονται από τα φυσικά συστήματα άμυνας του οργανισμού (βιταμίνες C, E και A). Λειτουργούν σαν ¨βραδυφλεγείς βόμβες¨, έχουν μεγάλη ενέργεια και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα ακόμα και θάνατο των κυττάρων. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει σημαντικά την παραγωγή τους. Έτσι τρόποι και προιόντα που μειώνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και παρεμβαίνουν στην επίδρασή τους στο δέρμα λειτουργούν εναντίον της γήρανσης.

Το κάπνισμα αλλοιώνει το κυκλοφορικό σύστημα στο επίπεδο της μικροκυκλοφορίας και επιταχύνει την γήρανση γιατί αυξάνει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών και μειώνει την παραγωγή των οιστρογόνων.

Η διατροφή είτε πρόκειται για ποιοτικό ή ποσοτικό επίπεδο επηρρεάζει τη γήρανση. Το αλκοόλ, η γλυκόζη σε μεγάλες δόσεις επηρρεάζουν αρνητικά. Η διατροφή που περιλαμβάνει λιπαρά οξέα, βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση και ιχνοστοιχεία επιδρά θετικά. Πρέπει να τονιστεί ότι η μεσογειακή διατροφή στηριζόμενη στο ελαιόλαδο παρουσιάζει ιδιαίτερη αντιοξειδωτική επίδραση στο δέρμα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Δημητρίου Σούτσου 48 , Αμπελόκηποι,11521 Αθήνα

info@plasticmed.gr

Δευτέρα 14:00 - 20:30
Τρίτη 10:00 - 16:00
Τετάρτη 14:00 - 20:30
Πέμπτη 14:00 - 20:30
Παρασκευή 10:00 - 16:00